Ігри бульбашок

Ігри бульбашок

У виноробів існує спеціальний термін “перляж” (фр. perlage, від фр. perle – “перли”). Для дегустаторів перляж важливий не менше смаку.

Щебня повною мірою насолодитися грою бульбашок і букетом ігристого вина треба попередньо охолодити пляшку і підібрати правильні келихи. Можна взяти витягнуті келихи, це виглядає ефектно.

Існує помилка, що в якісному ігристом повинно бути багато крихітних бульбашок з тонкими стрімкими ниточками. Насправді нанобульбашки формуються тільки у вині класичної багаторічної витримки. У молодому ігриста їх немає і це не заважає йому бути якісним.

У пляшці шампанського міститься 76 млн бульбашок, у келиху – 11 млн. Розмір новонародженої бульбашки становить 10 мікрон і на своєму шляху він зростає до 1 мм.

Цікаві факти:
У розрідженому повітрі високогір’я бульбашки в ігристому здаються в 3–4 рази більшими — як у мінеральній воді.
Якщо відкрити пляшку на підводному човні, ефект буде зворотним.

Ігристе вважається одним із найшвидше п’яних напоїв, але сп’яніння це зазвичай легкий і піднімаючий настрій. Такий ефект пояснюється кисневим голодуванням мозку (гіпоксією). Симптомом цього стану якраз і є легка ейфорія.

Причиною гіпоксії є ті самі бульбашки вуглекислого газу, які прискорюють всмоктування алкоголю в кров. Внаслідок закупорки частини капілярів кисень гірше розноситься організмом. Тому ігристе вино потрібно пити в помірних кількостях.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *