Обвинувачення 16-річної дівчини в образі президента Ердогана: справа, що викликала суспільний резонанс

ердоган

У Стамбулі спалахнув скандал, пов’язаний із 16-річною дівчиною, яку звинуватили в образі президента Туреччини Реджепа Тайіпа Ердогана. Прокурор вимагає її судового переслідування, що спричинило широкий суспільний резонанс і активне обговорення питань свободи слова в країні.

Інцидент стався в травні, коли охоронець президента повідомив, що дівчина нібито образила кортеж Ердогана під час його проїзду. У відповідь на затримання вона пояснила, що її реакція була спонтанною і викликана страхом, адже автомобіль пронісся повз неї на великій швидкості. Дівчина зазначила, що не знала про приналежність автомобіля до кортежу президента і не мала наміру ображати його чи інших посадовців.

Перший кримінальний суд Стамбула спочатку звільнив дівчину під судовий нагляд, зобов’язавши її щотижня з’являтися в поліції та заборонивши виїзд за межі країни. Проте 18 серпня прокурор подав обвинувачувальний акт, вимагаючи її засудження за образу президента.

Ця ситуація привернула увагу правозахисників, які вказують на застосування двох статей Кримінального кодексу Туреччини, що забороняють образу “турецької нації” та її представників, як інструменту для обмеження свободи висловлювань. У минулому році в Туреччині близько 7000 осіб були обвинувачені в образі Ердогана або його Партії справедливості та розвитку, з яких понад 1600 отримали тюремні терміни, а ще близько 2000 – умовні.

Справа дівчини стає символом більш глобальної проблеми, що стосується прав людини та свободи слова в Туреччині, і викликає занепокоєння щодо майбутнього демократичних свобод у цій країні.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *