Згідно з прогнозами експертів, восени 2025 року в Україні очікується значне подорожчання деяких продуктів харчування, зокрема овочів та фруктів, ціни на які можуть зрости на 30-40% .
Серед причин відділяють зменшення пропозиції сезонних овочів та фруктів з місцевих господарств, а також збільшення вартості зберігання продукції в сховищах.
Активізація експорту деяких видів продукції також зменшує їхню наявність на внутрішньому ринку.
Крім цього, спостерігається загальне зростання цін в економіці та збільшення вартості транспортування продуктів.
Найбільше подорожчання очікується на такі овочі, як морква, буряк, капуста, цибуля; фрукти: яблука, груші, сливи та бакалію – гречку, рис і цукор.
Подорожчають також молочні продукти та м’ясо.
Експерти радять українцям робити запаси продуктів тривалого зберігання та купувати сезонні овочі та фрукти на ринках безпосередньо від виробників, щоб заощадити кошти.