Літо – це час свіжих овочів, і кабачки, безсумнівно, є одним з найпопулярніших. Цей універсальний овоч можна використовувати в різноманітних стравах, від ситних основних страв до солодких десертів. Якщо у вас на городі надлишок кабачків або ви просто шукаєте нові способи насолодитися цим літнім продуктом, ця стаття для вас! Ми зібрали 10 смачних рецептів з кабачками, які точно стануть хітом на вашому столі.
1. Кабачкові оладки: швидко і просто
Ці оладки – чудовий спосіб утилізувати велику кількість кабачків. Натертий кабачок змішується з борошном, яйцями та спеціями, а потім обсмажується до золотистого кольору. Подавайте як гарнір, закуску або навіть основну страву.
Інгредієнти:
- 2 середні кабачки, натерті
- 1/2 склянки борошна
- 2 яйця
- 1/4 склянки подрібненої цибулі
- Сіль, перець за смаком
- Олія для смаження
Приготування:
- Натертий кабачок посоліть і залиште на 15 хвилин, щоб він віддав зайву вологу. Відіжміть кабачок.
- Змішайте кабачок з борошном, яйцями, цибулею, сіллю та перцем.
- Розігрійте олію на сковороді. Ложкою викладайте тісто на розігріту сковороду, формуючи невеликі оладки.
- Обсмажуйте з обох боків до золотистого кольору.
2. Фаршировані кабачки: ситна класика
Кабачки, фаршировані м’ясом, рисом, овочами та травами, – це ситна та смачна страва для сімейного обіду.
Інгредієнти:
- 2 великі кабачки
- 250 г фаршу (свинина, яловичина або курятина)
- 1/2 склянки рису
- 1 цибулина, подрібнена
- 1 морква, натерта
- Сіль, перець, спеції за смаком
- Томатний соус
Приготування:
- Кабачки розріжте навпіл вздовж і вийміть серцевину.
- У мисці змішайте фарш, рис, цибулю, моркву, спеції та сіль з перцем.
- Наповніть кабачки отриманою сумішшю.
- Викладіть кабачки у форму для запікання, полийте томатним соусом.
- Запікайте в духовці при 180°C протягом 45-60 хвилин, або до готовності.
3. Кабачковий хліб: солодкий та вологий
Подібно до бананового хліба, кабачковий хліб – це солодкий і вологий хліб, який ідеально підходить для сніданку або десерту.
Інгредієнти:
- 2 склянки борошна
- 1 ч.л. соди
- 1 ч.л. кориці
- 1/2 ч.л. мускатного горіха
- 1/2 ч.л. солі
- 3 яйця
- 1 склянка цукру
- 1/2 склянки олії
- 2 склянки натертого кабачка
Приготування:
- У великій мисці змішайте борошно, соду, корицю, мускатний горіх та сіль.
- В іншій мисці збийте яйця з цукром та олією.
- Додайте сухі інгредієнти до вологих, перемішайте.
- Додайте натертий кабачок і добре перемішайте.
- Вилийте тісто у змащену форму для хліба.
- Випікайте в духовці при 180°C протягом 50-60 хвилин, або до готовності.
4. Кабачкова запіканка: легкий гарнір
Нарізані кабачки шаруються з сиром, хлібними крихтами та спеціями, а потім запікаються до золотистого кольору.
Інгредієнти:
- 3 середні кабачки, нарізані кружальцями
- 1 склянка тертого сиру (наприклад, чеддер або моцарела)
- 1/2 склянки хлібних крихт
- 1/4 склянки подрібненої цибулі
- Сіль, перець, часник за смаком
- Олія для змащування форми
Приготування:
- Змастіть форму для запікання олією.
- Викладіть шарами кабачки, сир, цибулю, сіль, перець та часник.
- Посипте зверху хлібними крихтами.
- Запікайте в духовці при 180°C протягом 30-40 хвилин, або до золотистого кольору.
5. Кабачкова паста: здорова альтернатива
Кабачки можна нарізати спірально, щоб створити здорову та низькокалорійну альтернативу звичайній пасті.
Інгредієнти:
- 2 середні кабачки
- Ваш улюблений соус для пасти
- Овочі та білок за смаком
Приготування:
- За допомогою спіралізатора або овочечистки зробіть з кабачків “пасту”.
- Обсмажте кабачкову пасту на сковороді протягом 2-3 хвилин, або до м’якості.
- Полийте соусом для пасти та додайте овочі та білок за смаком.
6. Кабачковий суп: крем-суп для будь-якої погоди
Кабачки можна змішати в кремовий і заспокійливий суп.
Інгредієнти:
- 2 середні кабачки, нарізані кубиками
- 1 цибулина, подрібнена
- 2 зубчики часнику, подрібнені
- 4 склянки овочевого бульйону
- 1/2 склянки вершків (за бажанням)
- Сіль, перець за смаком
- Оливкова олія
Приготування:
- Розігрійте оливкову олію у великій каструлі. Додайте цибулю та часник і обсмажуйте до м’якості.
- Додайте кабачки та овочевий бульйон. Доведіть до кипіння, потім зменште вогонь і тушкуйте протягом 15-20 хвилин, або до м’якості кабачків.
- Зніміть з вогню і збийте суп блендером до однорідної маси.
- Додайте вершки (за бажанням), сіль і перець за смаком.
7. Кабачкові кекси: вологі та ароматні
Натертий кабачок додається в тісто для кексів для створення вологих і ароматних кексів.
Інгредієнти:
- 1 3/4 склянки борошна
- 1 ч.л. соди
- 1/2 ч.л. солі
- 1 ч.л. кориці
- 1/2 склянки вершкового масла, розм’якшеного
- 1 склянка цукру
- 2 яйця
- 1 ч.л. ванільного екстракту
- 1 1/2 склянки натертого кабачка
Приготування:
- Розігрійте духовку до 175°C (350°F). Вистеліть форму для кексів паперовими вкладками.
- У великій мисці змішайте борошно, соду, сіль і корицю.
- В іншій мисці збийте вершкове масло і цукор до легкості та пишності. Збийте яйця по одному, потім додайте ваніль.
- Поступово додавайте сухі інгредієнти до вологих, чергуючи з кабачком, починаючи і закінчуючи сухими інгредієнтами. Перемішуйте тільки до тих пір, поки вони не змішаються.
- Розкладіть тісто по підготовлених формах для кексів, наповнюючи кожну приблизно на 2/3.
- Випікайте протягом 18-20 хвилин або поки зубочистка, вставлена в центр, не вийде чистою.
- Дайте охолонути у формі протягом декількох хвилин, перш ніж перекласти на решітку для повного охолодження.
8. Кабачкові фритюри: хрустка закуска
Нарізані кабачки вмочують у кляр, а потім обсмажують до золотистого кольору.
Інгредієнти:
- 1 середній кабачок, нарізаний кружечками товщиною 1/4 дюйма
- 1/2 склянки борошна
- 1/2 ч.л. солі
- 1/4 ч.л. перцю
- 1/2 склянки молока
- 1 яйце, збите
- Олія для смаження
Приготування:
- У невеликій мисці змішайте борошно, сіль і перець.
- В іншій мисці збийте молоко і яйце.
- Вмочуйте кожен шматочок кабачка в борошняну суміш, потім в яєчну суміш.
- Розігрійте олію у великій сковороді на середньому вогні.
- Обсмажуйте кабачки партіями протягом 2-3 хвилин з кожного боку або до золотистого кольору.
- Викладіть на паперові рушники, щоб видалити зайвий жир.
- Подавайте гарячими з улюбленим соусом для занурення.
9. Кабачкові шашлики: весело та смачно
Кубики кабачків нанизують на шампури з іншими овочами та м’ясом, а потім смажать на грилі до готовності.
Інгредієнти:
- 1 середній кабачок, нарізаний кубиками
- 1 червоний перець, нарізаний кубиками
- 1 цибулина, нарізана кубиками
- 250 г курячого або яловичого м’яса, нарізаного кубиками
- 1/4 склянки оливкової олії
- 2 ст.л. лимонного соку
- 1 ч.л. сушеного орегано
- 1/2 ч.л. часникового порошку
- Сіль і перець за смаком
Приготування:
- У великій мисці збийте разом оливкову олію, лимонний сік, орегано, часниковий порошок, сіль і перець.
- Додайте кабачки, перець, цибулю та м’ясо і перемішайте, щоб вони рівномірно покрилися.
- Нанизайте овочі та м’ясо на шампури.
- Розігрійте гриль до середнього вогню.
- Готуйте шашлики протягом 10-12 хвилин або поки м’ясо не буде готове, а овочі не стануть м’якими, перевертаючи їх час від часу.
- Подавайте гарячими.
10. Кабачкові тако: вегетаріанський варіант
Нарізані кабачки обсмажують з тако приправою, а потім подають у тортильях з вашими улюбленими начинками.
Інгредієнти:
- 1 середній кабачок, нарізаний кубиками
- 1 ст.л. оливкової олії
- 2 ст.л. приправи для тако
- Тортильї
- Улюблені начинки для тако (салат, помідори, сир, сметана, сальса тощо)
Приготування:
- Розігрійте оливкову олію у великій сковороді на середньому вогні.
- Додайте кабачки і готуйте протягом 5-7 хвилин або поки вони не стануть м’якими.
- Додайте приправу для тако і готуйте ще 1 хвилину.
- Підігрійте тортильї.
- Наповніть тортильї кабачковою сумішшю та улюбленими начинками.
- Подавайте негайно.
Смачного!