Пальне подорожчає влітку: прогнози

пальне

У серпні 2024 року очікується масштабне здорожчання пального в Україні. Експерти пояснюють, що це пов’язано з кількома факторами.

Причини здорожчання пального в Україні:

1. Однією з головних причин є скасування в Україні пільгових ПДВ та акцизу на пальне з 1 липня. Під час тимчасового податкового послаблення, введеного у березні минулого року на період воєнного стану, ставки ПДВ були знижені з 20 до 7 відсотків. Зараз ці ставки підвищили до рівня, який діяв до повномасштабного вторгнення.

2. Підвищений попит на дизпальне серед аграріїв:  серпні та вересні активно збирається врожай, що призводить до підвищеного попиту на дизпальне серед аграріїв.

3. Зростання ціни на нафту на світовому ринку: Зростання ціни на нафту на світовому ринку також впливає на здорожчання пального в Україні. Після угоди Організації країн-експортерів нафти (ОПЕК) про зниження видобутку з 2024 року, ціни на нафту почали зростати. Санкції проти Ірану, Венесуели та Росії також впливають на глобальні пропозиції сирої нафти, що призводить до підвищення цін на пальне.

У Національному банку України прогнозують, що ціни на пальне в країні будуть зростати щороку на 20%.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *